25 февруари 2010 г.

щолен



/
продукти:

750гр.брашно
180гр.захар
250гр.масло/леко стопено,но не горещо/
200мл.пр.мляко
60гр.мая прясна
2ванилии
1-2капки бадем.есенция
щипка индийско орехче
щипка карамфил/счукан/
щипка канела
250гр.бадеми/нарязани на дребно/
1/2ч.л.сол
сок от 1/2 лимон
50гр.порт.и лим. кори /настъргани на средно/
375гр. сухи плодове/кайсии,киви,ананас,череши,сини сливи,папая,стафидите накиснати в ром и др./

Втасва маята+топлото мляко+малко от захарта+малко от брашното.Замесваш тесто от брашното+втасалата мая+захарта+разтопеното масло+солта+всички подправки+ядките+плодовете, всичко се меси добре и се оставя да втаса/на топло да удвои обема си/.После се разделя тестото на части/тази доза е за 1та дълга и двете малки дълги форми/.Формите зе застилат с х-я за печене или алум. фолио.Всяка топка оставяме да се отпусне няколко мин.след което разточваме леко до елипса с дължина равна на дължината на формата, прегъваме тестото от едната страна,така че да покрие повече от половината.От другата страна -така че да покрие вече прегънатата част.Слагаме в съда за печене и оставяме пак да втаса за около 1-2часа.Пече се в загрята фурна на 180* с вентилатор,щом покафенее отгоре, покриваш с фолио,спираш вентилатора и намаляваш на 160* за около 50мин.След като извадиш щолена го намазваш обилно с масло/разтопено/ и овалваш вмного пудра захар с ванилия.Оставяме на скара да истине напълно,след което го завиваме в прозрачно фолио, така че да не влиза въздух.Съхранява се на хладно в хладилника най-отдолу до Коледа.Най-добър/ароматен и не сух е след 2-3седмици/
*(Тази година сложих и 3 (нарязани на дребно) марципани от по 25гр. Общо =75гр. , но не пречи и повече да е)

кръстачета-баба Тянка


Замесваш средно меко тесто от брашно,олио,сол,съвсем малко мая и вода.Оставяш малко да повтаса.Разделяш на малки топчета.Разточваш на кори малко по-големи от голяма плитка чиния.Поръсваш с олио и сирене и прегъваш/първо от двете странични стани към средата,да се получи като правоъгълник,после и от горната и долната страна към центъра/,така че накрая да се получи квадрат.Пържиш в олио и поднасяш топли.

баница с праз- баба Лили



за голямата тава:
Замесваш средно меко тесто от около 500гр. брашно,1 с.л. олио,1ч.л. препълнена сол ,съвсем малко мая около 1 каф. л-ка ,1 ч. л. захар и вода.Оставяш малко да повтаса. Разделяш на 6 топчета. Разточваш на кори и всяка кора ръсиш с олио, праз/суров,намачкан с малко сол/и сирене, завиваш като леко усукваш и слагаш в подмазана с олио тава. Оставяш малко да втаса леко и печеш.

пангасиус със сос


продукти:

500гр.пангасиус или друга бяла риба
1/2 ч.ч.царевично брашно
1/2ч.ч.брашно
2ч.л.червен пипер
1ч.л.суха мащерка или риган
1ч.л.сол
1/3ч.л.черен пипер
1/2ч.ч. пр.мляко
лим.сок/на вкус/около 2-3с.л.
3с.л.пресен лук на ситно
2-3с.л.магданоз
около 125мл.готв.сметана
щипка куркума
щипка къри
зехтин
масло

Накисваш за около 30мин. рибата в млякото.Правиш отделно смеска от 1/2 ч.ч.царевично брашно,1/2ч.ч.брашно,2ч.л.червен пипер,2ч.л.червен пипер,1ч.л.суха мащерка или риган,
1ч.л.сол,1/3ч.л.черен пипер.Овалваш и запичаш/пържиш/ за около 2мин. в тафлонов тиган намазан със зехнин.Отделно приготвяш соса от малко масло/зехтин/+пресен лук на ситно+ останалото от сухата смес,в която си овалвала+ако има нужда от още брашно+ магданоз + сметана+куркума+къри +лим.сок.

15 февруари 2010 г.

ориз по китайски със зеленчуци и пилешко


1ч.ч. ориз/от бланширания, леко кафеникав/
500гр. пилешко филе
1-2 моркова
праз/лук/
тиквичка
чушки
бамбукови връхчета
3-4 гъбки
соеви кълнове
зехтин
няколко к-ки сусамено олио
3-4ск.чесън
2-3с.л.соев сос
вегета
сол

В много вода сваряваш измития ориз.Отцеденият ориз оставяш хубаво да истине.
Отделно запържваш месото и всеки зеленчук по отделно със зехтин. После всичко събираш и овкусяваш със соев сос и ако е нужно и сол.

12 февруари 2010 г.

пай с ябълки


продукти:

бисквити
разтопено масло
пр.мляко
ябълки
канела
орехи
3 яйца
1ч.ч.захар
1 непълна ч.ч.брашно
1/2ч.ч.олио
1ванилия


Намазва се хубаво тавичката/ в която ще печеш/ с разтопено масло.Нареждат се бисквити,които са потопени в пр.мляко. Отгоре нареждаш нарязани на резанчета ябълки обелени,ръсиш с канела,отгоре счукани орехи и най-отгоре заливаш с разбити 3 яйца с 1ч.ч.захар, 1 непълна ч.ч.брашно,1/2ч.ч.олио и 1ванилия.Печеш до готовност.

И разновидност на сладкиша:

крем супа от картофи


продукти:

1кг.картофи
1-2моркова
магданоз
1гл.лук
2-3скилидки чесън
3с.л-масло
1и1/2-2 ч.ч.топло прясно мляко
вегета
чер пипер
сол

Морковите,лука,магданоза/първо нарязаните дръжки,после листата/в 3с.л-масло.Отделно вариш картофите обелени, нарязани +вода да ги покрие и малко отгоре+сол,до пълно омекване.Прибавяш и задушената смес и пак за малко на котлона.Овкусяваш с вегета и чер пипер.Пасираш.Добавяш 1и1/2-2 ч.ч.топло прясно мляко и пак кипваш.Поднасяш с крутони и лимон.
~Може да се добави малко сметана и да застроиш с разбити яйца.

пилешко със синьо сирене


продукти:
500гр. пилешко филе
50гр.синьо сирене
3-4с.л.брашно
50мл.сметана
1с.л.бяло вино
1много малка гл.лук
олио
сол
чер пипер

В малко мазнина леко запържваме лука, до бяло филето нарязано на лентички.Изваждаме и слагаме малко мазнина +брашното/но без да запържваш/,сиренето наливаш вода и на котлона докато се стопи , после+сметаната,виното,подправките и вариш до необходимата гъстота.

пита за коледа


продукти:
брашно- 1.500 кг.
мая-2кубчета
захар-1с.л.
кис.мляко-1-2с.л.
олио-2с.л.
яйца-3/като единия жълтък го оставяш за намазване/
сол-1с.л.
вода топличка

Замесваш мекичко тесто. Оставяш да втаса.Мажеш с жълтъка и печеш.

11 февруари 2010 г.

макаронена салата


продукти:
макарони(колкото може по-дребни)1ч.ч.
бекон около 50гр.
пил.филе/или някакав колбас/
кисели краставички
кисели моркови
грах
царевица
гъбки 2-3
кълнове/соеви/ 1 шепа
за заливката:
майонеза 1
горчица 1ч.л.
кетчуп 1ч.л.
соев сос 1с.л.
чесън 1-2ск.пресован
за поръсване:
фастъци /начукани,не млени/

Продуктите /които са за рязане/ се нарязват на тънки пръчици.
В загрят сух тиган запържваш до хрупкавост бекона.Изваждаш и в същата мазнина запържваш и кълновете.Щом изстинат ги привавяш към останалите продукти.
Забъркваш продуктите за заливката и добавяш към основната маса.Разбъркваш и поръсваш обилно с ядките.
P.S -Майонезата в салатата не трябва да е много/не като за руска/.

плодова салата



продукти:
портокали
мандарини
грейпфурт
киви
банани
ябълки
за овкусяване:
мед
ванилия
ром
за гарниране:
сметана

Всичко разбъркваш и в хладилника.Поднасяш с разбита сметана.

мексиканска салата


продукти:
печени червени чушки
царевица от консерва
боб от консерва
лук
копър
за овкусяване:
зехтин(олио)
оцет
чесън(пасиран)
сол

Всичко разбъркваш и престоява в хладилник

масленица /баба Тянка/


продукти:
брашно- около 500-600гр.
мая- 1ч.л./суха/
захар-1ч.л.
олио-1с.л.
оцет-1с.л.
вода/топла,но не гореща/за замесване на средно меко тесто
сирене за поръсване
мас-разстопена(масло), може смес от мазнини

От пресятото брашно,маята,захарта,солта,олиото,оцета и водата замесваме средно тесто. Разделяме на 6 топчета и всяко разточваме.След това слагаме на повърхността където сме точили една от корите,в/у нея ръсим с 4 с.л. от мазнината и намазваме хубаво(най-добре с ръка)цялата повърхност.Ръсим със сирене, отгоре слагаме другата кора и така до края.Последната кора също я намазваме хубаво с мазнина,но вез сирене. След това изтегляме от едната страна и я прехвърляме до средата.После от срущуположната страна същото.Това го правим и с другите 2 страни.Целта е да се получи квадрат.В намазана хубаво с мазнина тава слагаме тестения квадрат и с ръце намаслени, леко (да не се натиска силно) разстиламе(разтягаме,чрез натискане)тестото към краищата на тавата.Всредата правим дупка с пръст.Оново слагаме в дупчицата малко мазнина, оставяме малко (около15-20мин.)да втаса леко и печем в загрята фурна първо на 180* после на 160* около 25-30мин.

10 февруари 2010 г.

сладко от мандарини/или тънкокори портокали/


Около килограм, може и повече вариш във вода до омекване.Прецеждаш,след което минаваш през машинка за месо.После на 1 л. смляна маса слагаш 1кг. захар и вариш. Готов е когато започне да се точи. Накрая 5мин. преди сваляне от котлона добавяш 1ч.л. лим. к-на. Пълниш в бурканчета и затваряш, след като изсине.

каша с извара


продукти:

извара 400гр.

брашно 5-6с.л.

масло колкото орех

1 с.л.олио

сол 1ч.л.

вода 1пръст над сместа,а после още малко

за гарниране:

разтопено масло

1 ч.л. червен пипер



Към загрятото масло/с препържено става още по-вкусно/,олиото слагаме брашното/ако е препечено е още по-добре/ след това и изварата, разбъркваме добре и слагаме вода първо по-малко и ако е нужно добавяме още.

Поднасяме с разтопено масло , в което сме разбъркали червения пипер.

9 февруари 2010 г.

обикновен хляб


продукти:
брашно около 700гр.
1 с.л. /равна/ сол
мая 1 кубче от живата/или 1и 1/2 пак. от сухата/
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
вода/топла/ около 350-400мл.



Първо маята със захарта,1 ч.л.брашно +топла вода колкото да покрие сместа. Оставяш да втаса.

Отделно си пресяла брашното, в единия край слагаш солта, в центъра слагаш олиото,втасалата мая и водата. Месиш до меко тесто.Слагаш в подмазана и поръсена с брашно достатъчно дълбока тавичка или друга форма. Печеш в предварително загрята фурна първо на 180 С след 10 тина мин. намаляваш на 160 С. около 30 мин.